'LSVb en universiteiten zijn het eens', meldde de LSVb zelf in het pinksterweekend. Al maanden praat de bond met de verenigde universiteiten (de VSNU) over de uitgangspunten voor een nieuw stelsel van studiefinanciering. Ook het ISO en de HBO-Raad deden mee aan het overleg.
In april lag er een tekst op tafel waarover de vier partijen het een heel eind eens werden. De basisbeurs moet omhoog, stelde die tekst. Een student moet vijf jaar recht krijgen op die beurs, maar mag het verzilveren van dat recht uitsmeren over tien jaar. Oud-studenten lossen hun studieschuld af door vijftien jaar lang een percentage in te leveren van hun
inkomen.
'We waren het eens op ambtelijk niveau', zegt LSVb'er Joeri Oudshoorn, als was hij zelf een ambtenaar. 'Met de wijzigingen die daarna voorgesteld zijn, zijn we het niet eens.' Maar toen VSNU-voorzitter Meijerink afgelopen weekend in het openbaar aankondigde dat er een gezamenlijke verklaring komt, voelde de LSVb zich vrij te verklaren dat men het eens was.
De andere drie partijen waren verbijsterd. Want de tekst die het LSVb rondstuurde, was die uit april - waarover men het nog niet eens was. 'Er zijn inmiddels meerdere nieuwe versies besproken', zegt Channa Samkalden van het ISO. Dat de LSVb het daarmee niet eens was, is nieuw voor haar.
ISO en VSNU willen nu snel een poging doen om het echt eens te worden - al was het maar om nog invloed te hebben tijdens de kabinetsformatie. Maar de LSVb heeft voor een nieuw standpunt over studiefinanciering goedkeuring van zijn ledenvergadering nodig, zegt Oudshoorn. En tja, regels zijn regels, maar die wordt pas weer eind juni gehouden. Tot die tijd blijft de LSVb
het eens. Met zichzelf.