Sistermans stond niet te trappelen

| Redactie

'Erebaantjes aanvaard ik niet.' Dat zei Joop Sistermans toen hij in mei 1997 toetrad tot de raad van toezicht van de UT. De oud-Akzo Nobelman heeft woord gehouden. 'Nu de Universiteit Twente in bestuurlijke nood verkeert, zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om te helpen.' Wie is de nieuwe sterke man? Even ongebruikelijk als opmerkelijk: de RvT parachuteert een eigen lid, Joop Sistermans, acht

'Erebaantjes aanvaard ik niet.' Dat zei Joop Sistermans toen hij in mei 1997 toetrad tot de raad van toezicht van de UT. De oud-Akzo Nobelman heeft woord gehouden. 'Nu de Universiteit Twente in bestuurlijke nood verkeert, zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om te helpen.' Wie is de nieuwe sterke man?

Even ongebruikelijk als opmerkelijk: de RvT parachuteert een eigen lid, Joop Sistermans, achter de linies van het college van bestuur waarop het namens de minister van Onderwijs toezicht op houdt. En niet voor spek en bonen. De 59-jarige Sistermans neemt met drie belangrijke voorzitterschappen de touwtjes meteen in handen, zo lijkt het.

Hij neemt verantwoording voor de facultaire herindeling, de kanteling, én de herstructurering van de diensten - zo'n beetje alles waarover decanen, instituutsdirecteuren en het college van bestuur het afgelopen half jaar over gesteggeld heeft.

Opvolger van Hans Roosendaal is hij niet en Frans van Vught blijft de kapitein, legde Sistermans vorige week donderdag uit tijdens de eerste persconferentie die hij als beoogd CvB-lid gaf. Maar waarom hij? 'Ik had als enige Rvt-lid tijd', verklaarde Sistermans.

Te trappelen stond hij overigens niet. 'Zin is niet het juiste woord. Zin heb je niet in een noodsituatie als deze. Ik zie dit CvB-lidmaatschap meer als een plicht. Als lid van de raad van toezicht voel ik betrokkenheid én verantwoordelijkheid. Een carrière jaag ik niet meer na.'

Carrière maakte Joop F. Sistermans, geboren te Leeuwarden, in hoofdzaak binnen de poorten van chemiegigant Akzo Nobel. Daar komt hij in 1974 binnen en blijft er 25 jaar. Behalve directielid van de farmaceutische poot geeft hij vijf jaar leiding aan de business unit Organon Teknika, een producent van medische diagnoseapperatuur.

In 1999 verruilt hij de groepsraad van Akzo Nobel voor Origin international, een dochter van Philips, maar blijft de Raad van Bestuur van Akzo adviseren. Wanneer topman Zevenbergen begin 2000 van het slecht draaiende Origin vertrekt, neemt Sistermans op interimbasis het directievoorzitterschap over.

Onder zijn leiding komt een fusie met Atos tot stand, die in november 2000 resulteert in het aan de Parijse beurs genoteerde Atos Origin. Hierna legt Sistermans zijn functie neer. Wat resteert is een lange lijst van internationale commissariaten en lidmaatschappen van raden van advies, bestuur en toezicht.

Rode draad in de bijbanen vormt een combinatie van techniek en onderwijs. Sistermans bekleedt onder andere nevenfuncties bij de managementscholen van Maastricht en de UvA, zit in de Adviesraad van de Technologie Stichting STW (NWO), en adviseert Economische Zaken op het gebied van ecologie, economie en technologie.

Bij zijn benoeming in 1997 als Raad van Toezichtslid lichtte hij die voorkeur als volgt toe: 'Als bedrijfsleven hebben we regelmatig kritische opmerkingen over het hoger onderwijs. Als je dan gevraagd wordt om vanuit je eigen invalshoek mee te praten, moet je daarvoor niet weglopen. Dat is een kwestie van maatschappelijke verantwoordelijkheid.'

Joop Sistermans
Joop Sistermans

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.