Bindend studie-advies in Tilburg

| Redactie

Enkele opleidingen van de Katholieke Universiteit Brabant kunnen vanaf september 2002 hun treuzelende studenten wegsturen. Zelfs de studenten in de universiteitsraad zijn schoorvoetend met deze beslissing akkoord gegaan. De Tilburgse universiteit wilde al langer een 'bindend advies' invoeren. Zwakke studenten die niet genoeg studiepunten halen, kunnen dan na een jaar worden weggestuurd. Op die man

Enkele opleidingen van de Katholieke Universiteit Brabant kunnen vanaf september 2002 hun treuzelende studenten wegsturen. Zelfs de studenten in de universiteitsraad zijn schoorvoetend met deze beslissing akkoord gegaan.

De Tilburgse universiteit wilde al langer een 'bindend advies' invoeren. Zwakke studenten die niet genoeg studiepunten halen, kunnen dan na een jaar worden weggestuurd. Op die manier wil de universiteit de kwaliteit van de opleidingen verhogen.

De studenten in de universiteitsraad waren bang dat de nieuwe maatregel tot 'verschoolsing' zou leiden. Volgens hen was dwang niet nodig om iemand op het juiste studiepad te krijgen. Na twee jaar discussie hebben ze hun verzet gestaakt. Er komt een proef bij drie studies: bedrijfswetenschappen, economie en vrijetijdswetenschappen. Slaagt die proef, dan kan er bij meer opleidingen een bindend advies komen.

Tot nu toe maken de meeste universiteiten geen gebruik van een bindend advies. Alleen in Leiden is de maatregel ingevoerd bij alle opleiding. Studenten moeten er al drie jaar minimaal 21 van de 42 studiepunten halen. In Rotterdam hebben twee opleidingen een bindend advies: bedrijfskunde en management gezondheidszorg. Maastricht past de norm toe bij economie en bedrijfskunde. De lat ligt bij deze instellingen tussen de 21 en de 28 punten. In Tilburg moeten studenten straks 24 punten halen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.