In vrijwel elke beschouwing van zijn programma wordt het aangehaald: de intelligentie achter de grappen. Spitsvondigheid is zo ongeveer het handelsmerk van Ernst van der Pasch. In Schuren beweert hij bijvoorbeeld dat de kwaliteit van een lied niet afhankelijk is van de tekst, maar enkel van de melodie. Om dat te onderbouwen brengt de cabaretier eerst een tekst van Tom Waits op de melodie van Zie Ginds Komt de Stoomboot en vervolgens het omgekeerde, de tekst van Zie Ginds Komt de Stoomboot op de muziek van Waits. De humor van Ernst van der Pasch zit vol met dit soort originele vondsten.
Behalve intelligentie heeft Van der Pasch nog een aantal capaciteiten die hem een bijzonder aangename cabaretier maken. Vooral muzikaal is hij ijzersterk. Zijn stijl wordt vergeleken met Acda & De Munnik, maar dan cabaretesker, en soms klinkt een vleugje Maarten van Roozendaal door. Daarmee bewerkstelligt hij een enorm %onthaastingseffect% in de zaal; een prettige afwisseling met de vele neurotische hak-op-de-takkers van het moderne zapcabaret.
Schuren is het verhaal van de reiziger Ernst. Of eigenlijk van twee reizigers. De een is altijd op reis, de hele wereld over met de wijsheid van Goethe (%das Glück ist immer wo du nicht bist%) in zijn rugzak. De ander is een boeddhistische fietsenmaker wiens motto is: niet denken maar zijn. Schuren is het tweede programma van Ernst van der Pasch. Met zijn debuut Zakdoek vol verdriet won de afgestudeerd medicus de persoonlijkheidsprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Een tournee van drie jaren volgde, tijdens welke hij ook enkele malen de Vrijhof aandeed; onder andere ter ere van de introductie 1999 en bij de themanacht van Apollo. Vanavond staat Ernst van der Pasch met zijn nieuwe programma in Concordia.
Ernst van der Pasch speelt Schuren, donderdag 5 april, 20.30 uur, Concordia Theater, toegang f20 / f15 (met OV-jaarkaart, CJP, 65+, Enschede Pas, CKV-pas). Reserveren: 053-4311089.