Beginjaren zeventig stapte hij over van de leerstoel productietechniek naar fijnmechanische techniek want `hier wordt een micrometer nog volop serieus genomen'. Zijn (handgeschreven) meetrapporten waren een toonbeeld van nauwkeurigheid en correctheid en altijd ondertekend met Ir. W. de Bruin, de datum en een paraaf. Na het samengaan van meerdere leerstoelen werd Wim secretaris van het vakgroepbestuur werktuigbouwkundige automatisering. Hij had een feilloos geheugen voor brieven en notulen die hij met een kwinkslag in een handomdraai tevoorschijn toverde. Zijn gevoel voor detail bleek ook op de dia-avonden bij hem thuis waar hij enthousiast en met veel humor en zelfspot kon vertellen over zijn vakantiereizen inclusief alle data en kilometerstanden.
Zijn onderzoek richtte zich vooral op oppervlaktetextuur (ruwheidsmetingen). Omdat de faculteit aanvankelijk niet over computers beschikte toog Wim regelmatig met een auto vol ponsbanden naar zijn vriend professor Paul van Herck van de KU Leuven waar ze samen de meetdata verwerkten. De resultaten werden gepubliceerd in de Annals van `The International Academy for Production Engineering' beter bekend onder de Franse afkorting CIRP. Als secretaris van de groep Precision heeft Wim binnen het CIRP veel werk verzet en zijn blijvende vriendschappen ontstaan. Dit werk ging na zijn pensionering in 1989 gewoon door. Zo werkte hij mee aan de organisatie van de General Assembly Enschede 1995. Pas in 2007 rondde hij zijn werk voor CIRP af.
Helaas werd zijn vrouw Diny in 1996 getroffen door een herseninfarct. Tot haar overlijden in juli 2006 bezocht hij haar twee tot drie maal per dag in het verpleeghuis `t Kleijne Vaert. Zijn betrokkenheid bij het wel en wee van ook de andere patiënten uitte hij eerst als voorzitter van de cliëntenraad van 't Kleine Vaert en later als secretaris van de centrale cliëntenraad van AriensZorgpalet.
In 1989 werd Wim lid van GEWIS, de vereniging van gepensioneerden van de Universiteit Twente en meteen trad hij toe tot het bestuur als evenementencoördinator. Hij organiseerde lezingen, excursies in de omgeving en eenmaal per jaar een dagtocht. Wim bereidde alles tot in de puntjes voor en bracht zijn informatie altijd met veel humor in het bestuur en aan de leden. Met veel animo organiseerde hij ook lustra. Het speet Wim zeer dat hij wegens zijn fysieke conditie zijn bestuurslidmaatschap na negentien jaren in oktober 2008 moest beeïndigen. Tot 17 februari van dit jaar bezocht Wim mede dankzij de begeleiding van Annie Bakker-Wagenaar heel trouw de bijeenkomsten van GEWIS. Hij genoot ervan zijn GEWIS-vrienden te ontmoeten. Voor Wim was het bijzonder dat juist bij die laatste keer Johan Meijer sprak, nog door hemzelf daartoe uitgenodigd. De herinneringen aan Wim zijn binnen GEWIS mooi, talrijk en onuitwisbaar. GEWIS heeft heel veel aan Wim te danken.
De laatste jaren mocht hij zich intens verheugen in een verdiepte relatie met Annie Bakker-Wagenaar waarmee de familie al sinds hun Delftse jaren bevriend was. Zij was het die hem in de laatste moeilijke maanden verzorgde en bijstond. Wij wensen haar en de kinderen sterkte om dit verlies te verwerken.
Namens de vakgroep CTW/WA, prof. dr. ir. Johan Meijer
Namens het bestuur van GEWIS, drs. Karel de Jonge