Voor spek & bonen: BBQ Pret

| Redactie

Recepten om de zomer mee door te komen 4 personen Moeilijkheid: **--- Inleiding: De zomer is er weer en het is bijna vakantie. En wat doe je in de zomer, als het mooi weer is en de avonden lang en zwoel zijn? Juist, dan gaat de barbecue aan en gaan we genieten in de zon onder het genot van een overvloedige hoeveelheid drank en veel, heel veel, vlees. Niet echt voor de vega's onder ons, maar we knallen de zomer in met drie (kleine) recepten voor de barbecue.

Recept 1: Indische gehaktspiesjes

Ingrediënten:
500 gr gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 bakje Tikka Massala kruidenpasta (Conimex)
1 beschuit
8 satepennen, barbecuepinnen of stengels citroengras

Bereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar. Als het mengsel te nat is; voeg nog een beschuit of wat paneermeel toe. Maak er acht worstjes van en rijg ze aan een spies. Ze zijn klaar voor de barbecue.

Recept 2: KetjapKip

Ingrediënten:
500 gr kipfilet
1 scheut ketjap
1 eetlepel kerriepoeder
1 scheut gembersiroop
Een beetje Peper en zout
8 satepennen of barbecuepinnen

Bereiding:
Snijd de kip in blokjes van ongeveer 2x2cm. Doe de kip met de rest van de ingrediënten in een diepvrieszak (of boterhamzak) en leg het een paar uur (langer=beter) in de koelkast. Rijg de blokjes aan de pennen en het is klaar voor de barbecue

Recept 3: Oosterse garnalen

Ingrediënten:
12 Grote, rauwe, ongepelde garnalen
1 theelepel koriander
1 theelepel komijn
1 snuf chilipoeder
1 teen knoflook, geperst
Het sap van twee limoenen
4 satepennen of barbecuepinnen
1 limoen, in acht partjes

Bereiding:
Meng de kruiden, de knoflook en het citroensap in een schaal en leg de garnalen erin. Laat een uur (of langer) marineren. Rijg aan elke spies drie garnalen en 2 partjes limoen. Ze zijn klaar voor de barbecue.

Drank: Bier, of witte wijn (Chardonnay). Of maak een Mojito; Doe twee partjes limoen een royale theelepel bruine suiker en een takje munt in een glas, stamp het fijn met een vijzel. Giet er een scheut rum bij en vul af met water.

Tip: De belangrijkste truc bij het goed barbecuen is de temperatuur van de BBQ. Zorg ervoor dat deze heeeeeel heet. Steek de BBQ het liefst een uur voor het vlees erop moet aan. Doe briketten onderop en houtskool erboven. Doe er niet teveel in, zorg liever dat wat erin ziet goed heet is. Vul tijdig aan met verse kolen.

Wist je dat: Het marineren van vlees ontzettend belangrijk is voor het barbecuen? De marinade beschermt niet alleen tegen het vastschroeien aan het rooster, maar ook tegen het uitdrogen en verbranden van het vlees.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.