'Laat maar gewoon borrelen'

| Redactie

Zorgen moet je doen, niet maken. Zomaar een van de fameuze uitspraken van Loesje die je tegenkomt op posters, agenda's en kalenders. Altijd in de herkenbare vetgedrukte zwarte letters op een eenvoudig wit fel. Gesigneerd en al. De prikkelende statements zetten aan tot nadenken, actie en reactie. Maar wie bedenkt ze eigenlijk? En hoe? Op die vragen kregen elf leden van het OPB-vrouwennetwerk afgelopen donderdag in hotel Drienerburght antwoord tijdens een workshop Loesje.

Begin pas aan kinderen als je je man hebt opgevoed.

Als werken topsport is, is het dan een gemengde sport?

Alleen vrouwen op de UT. Tegen wie vechten we dan? Tegen onszelf?

Vrouwen hebben geen spierballen nodig voor spierballentaal.

Diversiteit is leuk, totdat we elkaar niet meer begrijpen.

Deelnemers aan de workshop praten over rake teksten. Foto: Arjan Reef
Deelnemers aan de workshop praten over rake teksten. Foto: Arjan Reef

Het thema van vandaag is duidelijk: gender, mannen versus vrouwen. De deelnemers proberen grappige, amusante en spraakmakende Loesjeteksten te bedenken. Uitspraken die geschikt zijn voor op de koffieautomaat en interessante discussies kunnen opleveren.

Een korte brainstormsessie levert in een mum van tijd veertien gerelateerde onderwerpen op. Wie zorgt er voor de kinderen? Wat als er alleen maar vrouwen op de UT werken? Perfectionisme als vrouwenkwaal. Haantjesgedrag en oude jongens krentenbrood. Wat vind je belangrijk in je werk? Samenwerken versus competitie. Vrouwzijn is geen excuus. Papadag en de rechten van een man. Vrouwen en topsport. Enzovoorts.

De kracht van Loesje is het samen schrijven van teksten, legt cursusleidster Geertje uit. `Een groep van zes personen is rond de keukentafel begonnen.' Dat was in 1983, 26 jaar geleden, nog voor de val van de Muur. `Een tijd van doemdenken, no future, de Koude Oorlog, men was bang dat de bom viel zoals Doe Maar destijds zong', schetst Geertje. `Linkse activisten togen de straat op en demonstreerden. Alles moet anders en iedereen moet mee doen, luidde de boodschap. Maar na een tijdje kwam men erachter dat die wijzende vinger niet werkte. De groep van zes mensen deed daarom precies het tegenovergestelde. Ze zeiden wat wél kan door prikkelende uitspraken uit te dragen die aanzetten tot nadenken. Boodschappen in de vorm van korte teksten, zonder moeilijke woorden, in gewone, begrijpelijke taal. En waar kan dat beter uitgedragen worden dan op straat?'

Zo werd Loesje 26 jaar geleden geboren. `Ze wil het leven op de wereld beter en mooier maken. Kernwaarden die ze belangrijk vindt zijn solidair, seksueel vrij, apolitiek en initiatief tonen. Ze zet mensen op een positieve manier aan het denken.' Loesje doet dat niet alleen, maar samen met haar familie. Geertje: `Een tekst is soms heel goed, maar kan nooit door een meisje van twintig geschreven zijn. Te manachtig of te oud. Daarom zijn er andere karakters bijgekomen zoals opa en oma en tante Rie en oom Herman.' Geertje, die zelf in 1995 actief werd met schrijven, vertelt dat Loesje een stichting is en inkomsten genereert uit de verkoop van posters, kalenders en ander Loesjemateriaal. Het secretariaat zit in Arnhem en in enkele andere steden zijn Loesje-groepen actief, zowel nationaal als internationaal. `Via de website kunnen mensen ideeën droppen. Dat levert zo'n zes- tot achthonderd inzendingen op. Die lezen we eens per maand door. De meest aansprekende teksten drukken we op posters. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten om samen te werken aan teksten.' Zoals vanmiddag. Geertje deelt de A-4tjes uit. Bovenaan het blad prijkt uitdagend een genderonderwerp. Om de deelnemers een beetje op weg te helpen, legt de cursusleidster enkele schrijfmethodes uit. `Je kunt mensen aan het denken zetten door een vraag te stellen. Waarom is er eigenlijk nog geen seksdieet? Bedacht in de context van het sonjabakkeren en dat seks ook een goede calorieverbrander is. Versimpeling kan ook. Al noem je het een universiteit; een school blijft een school. Associaties zijn eveneens leuk. Wil je net gaan puberen, komt je pa binnen met een midlifecrisis. Overdrijven kan ook. Echte mannen eten geen honing, die kauwen op bijen. Of je gooit de boel om. Nooit snapt kunst mij.' Een aansporing kan ook. Anti-oorlog? Zet eens een wielklem op een tank. Laat het maar gewoon borrelen hoor, je inspireert immers elkaar.' Met deze tips in het hoofd buigen alle deelnemers zich zwijgzaam en peinzend over de onderwerpen.

Wat er uit hun pennen gaat vloeien? Hou de komende tijd vooral de koffieautomaten in de gaten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.