Over en sluiten
Hollandse groentesoep, gevulde aubergine, goulashsoep, Franse uiensoep, taco's met tacosaus, lasagne Toscana, groenten-macedoine, Mexicaanse chili con carne, Provinçaalse champignonragoût en tagliatelle verde. De hele wereld trekt aan je voorbij voor vijf gulden en negentig cent dankzij het mensa-menu. Voedzame, gezonde en smakelijke maaltijden samengesteld met in het achterhoofd de schijf van vijf. Niets op aan te merken zou je zeggen. Of toch? Zo nu en dan kom je namelijk steen en been klagende studenten tegen die zeuren en dreinen over de keuze van de groente of de structuur van de saus. 'Onbegrijpelijk dat ze spruitjes serveren. Ze zullen wel goedkoop zijn geweest. En die witte saus. Het leek wel beton. Niet te geloven. Gatver.' Onvoorstelbaar. Zouden deze 'beslissers van de toekomst', zoals deze studenten toch bekend staan, soms zijn opgevoed met een à la carte menu? Zouden ze thuis hebben kunnen kiezen uit een schier onophoudelijke stroom exquise gerechten, opgediend met zilveren lepels door James de butler? Met dienstertjes achter hun stoel? Eten ze, mocht James een avondje vrij hebben, alleen in restaurants met drie Michellin sterren? Zo niet, dan vrezen we voor de 'beslissers', want het ontbreekt ze absoluut aan realiteitszin. Dan moeten ze in hun resterende tijd op de UT ook nog leren dat overal een prijskaartje aanhangt en dat je voor amper zes gulden geen beroep kunt doen op James.