Geknipt uit de bladen
Zaagsel om glibberigheid van het handvat te voorkomen en een regenpak om de spetters af te weren. Dat heb je nodig voor het fileren van een potvis. De Groningse biologiestudent Joris doet zijn verhaal in UK. Samen met twee slagers van Ameland en een aantal andere studenten heeft hij een van de onlangs op Ameland aangespoelde potvissen in stukken gehakt. De biologiestudenten werden voor het ontleedwerk ingeschakeld door attractiecentrum het Arsenaal in Vlissingen, waar een van de potvissen tentoongesteld zal worden. 'Het is op zich heel leuk om te doen', zegt Joris na een dagje snijden. 'Het hart van zo'n beest bijvoorbeeld, dat is enorm, wel een halve meter. Toen het open lag zag je al die kamers, dat was een erg gaaf gezicht.' Maar behalve gaaf vond hij het ook heel vies werk. De vilders stonden tot ver over hun enkels in het bloed. Bovendien stonk het behoorlijk. 'Soms prik je door een orgaan heen en dan komt er weer gas vrij. Het bloed van de potvis kookt zo'n beetje.'