News

Gevoel voor argumentatie

Welles/nietes. Deze twee woorden vatten de aard van flink wat conflicten waarin we (te vaak) verzeild raken aardig samen. Iedereen probeert zijn welles of nietes om het hardst, via ingewikkelde argumentatie, tot waarheid te verheffen. De beloning wacht in de vorm van een enorme 'ego-boost' voor de winnende partij. Achteraf wordt echter de inhoud van de discussie vaak al weer snel vergeten. Tot zover niets nieuws onder de zon.

News

Voorbij alfa en bèta

Leerlingen die het voortgezet onderwijs verlaten zonder echt wat van natuurwetenschappen te weten, dat kan niet meer in deze maatschappij. Dat vindt althans de commissie die zich over de richting van het onderwijs in het Studiehuis (bovenbouw havo en vwo) van de nabije toekomst gebogen heeft. Een vak Algemene Natuurwetenschappen dus voor iedereen. Het eerste natuurwetenschappelijke vak waarbij de 'echte alfa' wel eens hoger zou kunnen scoren dan de 'typische bèta-nerd'. Al kan er in dit vak misschien voorgoed én vroegtijdig met dit onderscheid afgerekend worden.

News

Verschijning

UT-nieuws verschijnt volgende week voor het laatst vóór de zomer. De maand juli is er geen uitgave, evenals de eerste week van augustus. De eerste editie na het reces komt uit donderdag 13 augustus, vlak na de start van de eerstejaarsintroductie.

News

Workshop

De in Moskou geboren concertpianist en muziekpedagoog Michail Markov (1951) ontpopte zich dinsdagavond in de workshop van de nieuwe UT-pianovereniging Utopiano als een strenge maar gedreven leraar. Voor een kleine veertig toeschouwers becommentarieerde Markov de stukken die Elmer Koene, Gjerrit Meinsma, Nicky Brouwers en Eric de Geus, leden van Utopiano, uitvoerden. De avond verliep informeel waar

News

De kampioen en het pakje boter

Over voetballers zegt men wel dat ze gaten dichtlopen voor elkáár. Daar gelooft toproeier en UT-student Niels van Steenis niet in. 'Zo'n gat loop je dicht voor jezelf, en voor niemand anders. Want jíj wil kampioen worden - zo werkt topsport. Elke haal in de Holland Acht maakte ik uit eigenbelang. Iedereen in die boot roeide voor zichzelf. Daarom werden we olympisch kampioen.' Van Steenis redeneert nog steeds als een born winner. Ook al is daar sinds de gouden race van Atlanta in 1996 weinig reden meer toe. De 28-jarige olympisch kampioen kampt al tijden met een overtraind lichaam, zit mentaal en fysiek in de put. 'Maar', zegt hij, 'op de Spelen van Sydney wil ik er weer staan.' Voorlopig is het enige water dat de roeier ziet, het water in de badkuip van zijn ouders.

News

Agenda

Je helemaal uitleven met theater? Aanstaande vrijdag kan je je laten gaan in het theatersport. Speel met behulp van gegevens theater. Wees eens een schipper en speel met een tandarts de ongewenste gast op een crime scene. Of zoek drie maal ruzie met een potloodventer in de lift van een vliegdekschip. Lijkt het je wat, maar klinkt dit verhaal als klinkklare onzin, kom dan maar eens kijken bij Pro Deo. Voor meer informatie: Koen, tel. 053-4308830 of Gert Jan, tel. 053-4895006.

News

opmerkelijk

De hersenen van depressieve mensen zitten anders in elkaar dan die van niet-depressieve mensen. Dat ontdekte Witte Hoogendijk toen hij voor zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit de hersenen van acht depressieve patiënten vergeleek met die van acht gezonden mensen. De verschillen zitten in het stresscentrum van de hersenen: de paraventriculaire kern van dehypothalamus. De hypothalamus va

News

Inspiratie

De kleur, dat is de basis. Zolang de kleur niet vaststaat wordt het niks. Als Oranje niet oranje is en de Rode Duivels niet rood zijn, kun je niet verwachten dat het Vrouwe Fortuna nog duidelijk is in welk doel zij de bal moet laten rollen. Iedereen die zich weleens in de confectie heeft verdiept weet dat. Zolang je nog niet weet wat de kleur van het jurkje moet zijn, heeft het geen zin het pashokje in te duiken.

News

Kort belicht

Vrijdag 26 juni opent de AKI om 16.00 uur de deuren van haar 'Hardyhal', voorheen technologiehal, met een groot feest. Rector magnificus F.A. van Vught en de directeur van de kunstacademie prof. S. Huismans knippen het lint door. De AKI neemt de gelegenheid te baat werk van haar eindexamenkandidaten te showen. De hele week erna (tot en met zondag 5 juli) kan men de expositie bezoeken. De grotere kunstobjecten zullen van 22 juni t/m 11 juli in het centrum van Enschede tentoongesteld worden. Een uur voor de opening (15.00 uur) houdt architect Kees Haafkens in de grote collegezaal van CT een inleiding over de architectuurgeschiedenis van de UT-campus. Tijdens de opening is er ook een modeshow. Daarna is er een receptie met aansluitend een groot feest. De AKI hoopt dat ook personeel en studenten van de UT de feestelijkheden zullen bijwonen.

News

Piet Zandbergen werd in Twente Pieter

Op het Nationaal Luchtvaart Laboratorium (NLR) kennen ze prof. dr. ir. P.J. Zandbergen sinds zijn komst in 1955 niet anders dan Piet. Afgelopen dinsdag sprak hij als Pieter, zoals de Twentenaren hem gewoon zijn te noemen, zijn afscheidscollege uit. De verdiensten van professor Pieter Zandbergen (1933) voor de Universiteit Twente zijn divers. Hij kwam op 1 januari 1966 en was twee jaar later mede-oprichter van de faculteit Toegepaste Wiskunde. Op 'influistering' van oudere collega's las hij in de democratiseringsgolf van 1970 een verklaring voor aan de Raad van Bestuur van de THT. De curatoren en de Commissaris van de Koningin schrokken hevig van het voorstel om een hoogleraar als prorector aan te stellen.

News

Sportnieuws

Kronos kan morgen (vrijdag 19 juni) op een internationale wedstrijd in Utrecht clubhistorie schrijven. Op de schouders van Gertjan Rijk, Daniël Hofman, Demian Pot en Arjan Pathmamanoharan rust de zware taak het bijna dertig jaar oude clubrecord op de 4 keer 400 meter aan diggelen te lopen. Het record staat sinds 25 juni 1968 in de annalen van de vereniging.

News

Student kan ook major buiten eigen basisopleiding kiezen

Toekomstige UT-studenten moeten zowel een major als een minor buiten hun basisopleiding kunnen kiezen. Dat vindt het Managementteam, en daarmee opteren rector en decanen voor de meest ingrijpende major-minorvariant. In de aanvankelijke plannen betrof de keuzevrijheid alleen de minor. Wanneer het CvB het advies van het MT overneemt - en die kans is zeer groot - ontstaat voor de student een maximale flexibiliteit.

Read more articles