News

Technologie van de twintigste eeuw binnenkort op papier

Wat betekent de techniek voor de twintigste eeuw en wat betekent de afgelopen honderd jaar voor de ontwikkeling van de techniek? Veel, volgens Johan Schot, projectleider 'Geschiedenis van de Techniek in Nederland in de 20e eeuw' en universitair docent aan de UT. In november rolt het eerste deel van een zevendelige reeks boeken over de technologische ontwikkelingen van de afgelopen eeuw van de pers. Het project levert niet alleen een goed overzicht van alle nieuwe ontwikkelingen op, maar ook een uniek samenwerkingsverband tussen negen Nederlandse universiteiten en de Stichting Historie der Techniek.

News

Agenda

Campusdirigent Mariette Effing van personeelskoor 'De Kringzingers' geeft aanstaande woensdag een groot concert in het Muziekcentrum Enschede. Dit concert is een openbaar eindexamen van deze dirigent voor het einddiploma koordirectie van het Conservatorium Hogeschool Enschede. Aan dit concert voor koren en orkest werken mee: Oost Nederlands Kamertjeskoor, Campuskoor 'De Kringzingers', Gemengd kamerkoor conservatorium, Vrouwenkoor conservatorium, Sinfonietta. De koren zijn al sinds januari bezig met het instuderen van de te zingen werken. De titel en het thema van het concert is 'De Tocht'. Alle uitgevoerde werken, o.a. van Strategier en Heppener, hebben betrekking op het maken van een reis. Een door Effing zelfgemaakte aankondiging is te vinden op Internet: http://huizen.dds.nl/~meffing).

News

Gore koppen

'Schip ahoy!' gevolgd door een Captain Hook-handdruk. Menig piraat scheepte zich in voor de pirate-party in Casa Callejeros. Het studentenhuis bestond afgelopen vrijdag twee jaar. Reden voor een themafeestje. Gore gezichten, grote littekens, tatoeages, boerenzakdoeken om het hoofd en gestreepte kleding, het hoorde allemaal bij het thema. Ook piratenvlaggen ontbraken niet. Elke zich inschepende zee

News

Poule F

Bijna waren we er niet bij geweest. Net als zes jaar geleden in Zweden. Er zijn buitenlandse politici die menen dat wij, vanwege ons gedecideerde optreden tegen terroristen, niet thuis horen op een internationaal toernooi. Onbegrijpelijk, want de Spanjaarden treden toch ook hard op tegen opstandige Basken, en de Mexicanen zijn niet bepaald zachtzinnig tegenover rebellerende indianen, dus waarom zouden wij dan niet mogen ingrijpen wanneer de Albanezen onze nationale eenheid ondermijnen? Gelukkig wordt het wk ditmaal in Frankrijk gespeeld, want de Fransen hebben ons nog nooit een strobreed in de weg gelegd. We zijn ze nog steeds dankbaar voor hun support bij de verovering van Srebenica.

News

'Grand theory' van het kiesgedrag

De kiezer moet vaker voor een 'therapeutisch gesprek' naar de politicoloog. Althans, een aantal van dergelijke gesprekken zou volgens bestuurskundige Max Visser het inzicht in de drijfveren achter het kiesgedrag sterk vergroten. Deze aanvulling op het gebruikelijke, op kwantificering gerichte kiezersonderzoek is dringend gewenst. Dat betoogt Visser in het proefschrift 'Five theories of voting action' dat op 11 juni, na acht jaar studie, rijp achtte voor verdediging. Opmerkelijk genoeg telt het boekje nog geen honderddertig pagina's. Zijn er in de menswetenschappen dan toch theoretici die het kort weten te houden?

News

Sportnieuws

Voor de Aloha-atleten Mark Spits, Heleen bij de Vaate, Joost Kessels, Martijn Walraven en Paul Jeurink wacht komende zaterdag een ware beproeving als zij aan de start van de halve triatlon in Aalten verschijnen. Nooit eerder kwam een Aloha-atleet in actie op een wedstrijd waarin 2,5 kilometer wordt gezwommen, tachtig kilomter gefietst en 21 kilometer hardgelopen.

News

Opmerkelijk

Voor alle mensen die deze zomer richting de 'knoflooklanden' gaan: het welriekende natuurproduct is niet alleen gezond. Het axioma dat knoflook een positief effect heeft op het cholesterolgehalte, is namelijk uit de wereld geholpen. Duitse onderzoekers hebben bewezen dat 'de stinkende roos' geen effect heeft op het cholesterolgehalte in het lichaam. Dit schrijft het vakblad van de American Medical

News

Met SimQuest ontwerpt docent zelf zijn lesmateriaal

Tweeënhalf jaar werkte het Onderzoekscentrum Toegepaste Onderwijskunde (OCTO) samen met negen Europese partners aan het Servive-project. Resultaat is een object-georinteerd auteurssysteem waarmee docenten zelf lesmateriaal op de computer kunnen ontwerpen. Met SimQuest motiveren ze de leerlingen om zelfstandig met simulaties te experimenteren, vraagstukken op te lossen, en te zoeken naar informatie.

News

Vakantie of doorstuderen?

Nog heel wat bloed, zweet en tranen moeten de meeste studenten plengen voor zij aan vakantie mogen denken. Sommigen hebben niet eens tijd om uit te rusten. Zeker niet als de limiet van de 21 studiepunten nog niet gehaald is. Wat te denken van de noeste werkers, die de zomer doorbrengen achter hun bureau of in een laboratorium, omdat zij geen kostbare tijd willen verliezen en hun afstudeerproject of stage tijdig willen afronden? De meeste studenten zoeken echter de zon op, rusten lekker uit en laten hun vel mooi bruin kleuren, waar dan ook. Voor de actievelingen is er een keur van mogelijkheden, zoals wandelen in de Ardennen en interrailen dwars door Europa heen.

News

Vakantie?

UT-medewerkers hebben allerlei rechten op vakantie. Inez de Jong, jurisch medewerker bij P&O: 'Zeker in vergelijking met het bedrijfsleven hebben de UT-ers het redelijk goed.' Hebben UT-ers de laatste jaren meer of juist minder vakantie gekregen? 'Het recht op vakantiedagen is de laatste jaren niet toegenomen. Wel zijn er ADV-dagen bijgekomen. Die spaar je al werkend op. Per 1 augustus gaan we

News

'We zijn een vliegende keep'

'Wij zijn een soort vliegende keep', zegt Ruud van Buren. De TCW-student is een van de twee coördinatoren van het Cyberspace Multimediakamp. Het kamp is onderdeel van de Summercampus die deze zomer plaatsvindt op het universiteitsterrein. VWO-scholieren in de leeftijd van 15-17 jaar maken een muziekvideoclip en kampkrant en zetten deze in een Internetsite.

News

Glastuinbouw blij met Twentse vondst

Een receptor ontwikkelen voor anionen is al moeilijk genoeg. Toch werkte Martijn Antonisse tijdens zijn promotie voor de vakgroep Supramoleculaire Chemie (CT) nog aan een tweede vraagstelling: hoe kun je een dergelijke mini-receptor inbouwen in een praktisch bruikbare sensor? De glastuinbouw waardeert deze aanpak en werkt het universitaire onderzoek verder uit.

Read more articles