Opmerkelijk
Voedselfabrikanten kunnen met geluid hun producten controleren op aanwezigheid van vreemde voorwerpen, nog voordat de voeding in de verpakking gaat. Deze nieuwe technologie is ontwikkeld door een team wetenschappers van het Pacific Northwest National Laboratory in het Amerikaanse Richland, onder leiding van Aaron Diaz. De techniek is alleen geschikt voor fijngemalen voeding, zoals fruithapjes voor baby's, of roomijs.
Het nieuwe systeem maakt gebruik van een langwerpige bak waar het voedsel doorheen stroomt, een ultrasone geluidszender en meerdere geluidssensoren. De zender vuurt geluidsgolven op de voedselstroom af, die door het voedsel heen gaan en daarna worden opgevangen door de sensoren. Als er in de voedselmassa een vreemd voorwerp drijft, kaatsen de golven daarop terug. Hierdoor ontstaan afwijkende geluidsgolven, die ook door de sensoren geregistreerd worden. Omdat meerdere sensoren langs de rand van de bak dit signaal oppikken, kan de fabrikant afleiden waar het rare voorwerp zich bevindt aan de hand van de tijdstippen waarop het signaal de afzonderlijke sensoren bereikt.
De techniek was oorspronkelijk bedoeld om stukjes achtergebleven bot in kipfilet op te sporen. Het probleem daarbij was, dat kipfilet van nature luchtbellen bevat. De geluidsgolven bleken niet alleen op kippenbotjes, maar ook op die luchtbellen te weerkaatsen. Aangezien het systeem alle luchtbellen voor stukken bot aanzag, bleek het ongeschikt voor zijn oorspronkelijke toepassing.