News

Motivatie om door te zetten

De uit India afkomstige Falguni Jani (26) reisde een jaar geleden haar man, phd-student Jigar Jani (29), achterna om bij hem in Enschede te komen wonen. Zelf had ze net haar master information technology in Melbourne afgerond en was vastbesloten om in Nederland aan het werk te gaan. Dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan.

News

Advancement of women, why so slow?

Woman are noticeably absent at the most prominent levels of science, medicine, business, law and academia. Why? In her book, Professor Virginia Valian’s explanation of women’s slow advancement in the professions details how and why women are at a disadvantaged when compared to the quick advancement of men. She will visit the University of Twente to give a workshop to university leaders, network members and a broad talk about her book Why So Slow? on 25 March. Valian holds a position as a professor of psychology and linguistics at the Hunters College, US. An interview.

News

Na cultuuromslag apart beleid niet meer nodig

Aandacht voor de gelijke kansen van mannen en vrouwen komt in golfbewegingen. Op dit moment zitten we op een top, denkt PA&O-medewerker diversiteitsbeleid Monique Duyvestijn. `Het lijkt onvermijdelijk dat de aandacht over een paar jaar weer verslapt.' Ze ziet het als haar taak om binnen de UT voor een cultuuromslag te zorgen, zodat apart beleid in de toekomst niet meer nodig is. `Het is moeilijk om je eigen gendermechanismen te zien. Pas als je je ervan bewust bent, kun je er op de juiste manier mee omgaan.'

News

`We miss our family a lot'

Soude Fazeli (31 years old) is from Iran and studied Information Technology at the university of Teheran. She met her husband there as well, with whom she lives since September 2009 at the Rembrandtlaan in Enschede. He is a PhD-student at the faculty of EEMCS. Their first child is expected in July.

News

Culturele evenementen

Kijk voor meer culturele evenementen in de agenda op de voorpagina van het UTnieuws.

News

Studentenportal

Vol verwachting keken ze afgelopen maandag uit naar de lancering van de nieuwe studentenportal op de UT-website, die volgens de makers een primeur zou zijn in de universitaire wereld. Maar dat valt nogal tegen, vinden twee portalbouwers van het eerste uur. ‘Weinig toegevoegde waarde’, oordeelt informatica-alumnus Jorik Heins. De oprichter en eigenaar van het internetmarketingbureau Marketingman houdt al een aantal jaren een eigen UT-studentenportal in de lucht, www.utstart.nl. ‘Zo te zien heeft de UT een enorm bedrag gestoken in het maken van iets dat er al was’, aldus Heins. Heins ontkent dat hier de teleurgestelde ondernemer spreekt die een opdracht is misgelopen. ‘Er kunnen best redenen zijn waarom de UT liever zelf zo’n portal ontwikkelt en dan moeten ze dat vooral doen. Maar wat mij verbaast, is dat er geen gebruik is gemaakt van onze kennis en ervaring. Ja, anderhalf jaar geleden zijn we bij ICTS langs geweest, maar daar is niks uit voort gekomen. Terwijl onze portal toch al ruim vier jaar draait en vijfduizend trouwe gebruikers heeft. Vorige maand hebben we nog een vernieuwde versie gelanceerd, waarin allerlei gebruikerswensen zijn verwerkt. Als ik dan zie dat de UT iets lanceert dat in mijn ogen geen meerwaarde heeft, dan vind ik dat weggegooid geld. De flexibiliteit en functionaliteiten van My University vind ik teleurstellend.’ Ook oud-student Lars Rengersen, mede-oprichter van webtechnologiebedrijf Monito, is niet onder de indruk van de studentenportal. Rengersen bouwde in 2002 met twee studiemaatjes (en latere zakenpartners) de eerste portal voor UT-studenten. Drie jaar later kwam de UT met een eigen portal en werd de ontwikkeling van Rengersens bouwsel stopgezet. ‘Die portal van ons heeft tot een half jaar geleden nog gedraaid. Die was gedateerd geraakt omdat er vanaf 2005 niet meer doorontwikkeld mocht worden,’ aldus Rengersen. ‘Maar als er destijds besloten was om met die portal van ons door te gaan en niet te vervangen door een nieuwe, dan was de UT nu voor veel minder geld veel verder geweest. Daar ben ik van overtuigd. Het ziet er wel heel mooi uit allemaal, met die gadgets en andere iGoogle-achtige toepassingen. Maar het grote voordeel van onze oude portal was de single sign on: één keer inloggen, en je hebt toegang tot alle applicaties en instellingssystemen. Dat heeft deze nieuwe portal niet, of nog niet, en dat vind ik een gemiste kans.’

News

Scriptieprijzen

UT-alumna biomedische technologie Brechtje Riphagen heeft de Scriptieprijs Innovaties in de Zorg 2010 gewonnen. Riphagen, die vorig jaar afstudeerde, deed binnen het UMC Utrecht onderzoek naar veranderende vloeistofstromen in infuuslijnen. Haar thesis Multi-infusion: multiple problems? leverde haar een geldbedrag van 2500 euro op. Ook de derde prijs was voor een oud-UT'er. TBK-alumnus Jelmer Kranenburg won 250 euro met zijn scriptie Prospect of walk-in for the CT.

News

Ingezonden: Waarom vasthouden aan ouderwetse faculteit?

In het UT-Nieuws van 18 februari 2010 was een weinig doordachte brainstorm van Campus Coalitie U-Raadslid Dick Meijer te lezen over de bestuurlijke structuur van de universiteit. Dit is een discussie die al enige tijd in de universiteitsraad gehouden wordt, maar Dick houdt er ons inziens een vreemde visie op na. Het is duidelijk dat hij de klok heeft horen luiden, maar nog geen idee heeft waar de klepel hangt.

News

Vertrek Hans Kuipers met collega's naar TU/e

Hoogleraar Hans Kuipers, wetenschappelijk directeur van instituut IMPACT, vertrekt naar Eindhoven waar hij een volledig nieuwe leerstoel in de procestechnologie krijgt. Zijn collega Martin van Sint Annaland, nu nog universitair hoofddocent, wordt hoogleraar aan de TU/e.

News

Bellen met het buitenland: 'Honderd pond boete voor een peuk'

Nienke Schuurman (22) Studente civiele techniek Oxford, Engeland November 2009-mei 2010

News

Bos: Land te klein voor grote banken

Een gastcollege voor studenten van de postacademische master risicomanagement was dinsdag zijn eerste publieke optreden als ex-minister. Tien minuten voor aanvang had Wouter Bos te horen gekregen dat de koningin het ontslag van de PvdA-bewindslieden had geaccepteerd. `Ik beschik opeens over een schat aan ervaring op het gebied van risicomanagement. Die ik overigens niet met u ga delen.'

News

Het Apparaat (8) · Magnetische krachtmicroscoop (MFM)

Als het aan Martin Siekman van MESA+ ligt gaat de harde schijf in onze computers binnen tien tot twintig jaar revolutionair veranderen. De gegevens passen dan op een veel kleiner oppervlak en het lees- en schrijfproces verandert radicaal. De magnetische krachtmicroscoop (MFM voor magnetic force microscope) van de vakgroep Transducers Science and Technology van EWI-hoogleraar Miko Elwenspoek speelt een belangrijke rol bij deze innovaties.

Read more articles