Opinion

Opinie: De campus moet democratischer

Het hoogste bestuurlijke orgaan van het studentenactivisme op de Universiteit Twente is de Student Union (SU). De SU is naar Angelsaksisch voorbeeld ingesteld op de Universiteit Twente in 1999. De SU is de overkoepelende studentenorganisatie die dient op te komen voor de belangen van de UT-studenten en -verenigingen door onder andere gebruik te maken van de input van studenten.

  • EN
  • NL
Opinion

Column: Fact Check

I read something mindboggling the other day: ‘Technological advancements are developing at such a rate that the things that tech students learn during their freshman year will have been outdated by the time of their graduation.’ My immediate thought was, what is it that tech students learn during their first year? Do they have to memorize the latest gadget collection from Mediamarkt?

  • EN
  • NL
Opinion

Column: Factcheck

Waanzinnig wat ik laatst las. ‘De technologische ontwikkelingen gaan zo snel, dat de stof die een technologiestudent in het eerste jaar heeft gekregen op het moment van zijn afstuderen alweer verouderd is.’ Mijn eerste gedachte was: wat leren ze dan in het eerste jaar? De nieuwe collectie gadgets van de Mediamarkt? Is die eerstejaars leerstof echt zo bederfelijk?

Opinion

Column: Kittens!

‘Well, in about thirty years, artificial intelligence will take over, and we will be lucky if robots treat us as pets,’ a friend of mine said on the telephone. This friend really hates pets - mainly because they cannot easily be defined in a mathematical formula. However, as it had been raining for days, which often makes him gloomy in winter, I silently acknowledged his statement.

Opinion

Werkdruk: een veelkoppig monster?

Naar aanleiding van het medewerkersonderzoek praten we – college van bestuur en universiteitsraad – al meer dan anderhalf jaar over de wijze waarop dat probleem aangepakt moet worden. Het vaste wetenschappelijke personeel rapporteerde het vaakst (70 procent) hoge werkdruk te ervaren, maar ook andere specifieke groepen meldden problemen met werkstress en prestatiedruk: te denken valt aan onder meer tenure trackers, promovendi en bepaalde groepen dienstverleners.

Opinion

'Laat studenten de UT runnen'

'Universiteiten zijn de bouwstenen van onze kenniseconomie. Van oudsher zijn universiteiten plekken waar kennis geproduceerd wordt, zowel nieuwe kennis door onderzoek als kennis in de vorm van afgestudeerden. Die afgestudeerden zouden er nog beter in slagen hun kennis nuttig toe te passen, als ze daartoe tijdens hun studie worden toegerust. Bijvoorbeeld door zelf de universiteit te besturen.

Opinion

De module als geheel is het beste

Er is weer veel rumoer over de richtlijn bachelor OER. Vanuit de UR komen geluiden dat de ondeelbaarheid van de modules maar moet worden losgelaten. De redenering is dat studenten die een klein onderdeel van een module niet gehaald hebben met onnodige studievertraging opgezadeld worden en bovendien nogmaals getoetst worden op kennis waarvan ze al hebben laten zien die te beheersen.

Opinion

PvdUT verlaat Uraad-vergadering

De PvdUT heeft woensdag de Uraad-vergadering met het CvB voortijdig verlaten. Dit was geen geplande actie, maar een beslissing die in onderling overleg werd genomen, na afronding van het agendapunt over de herziening van het Onderwijs en Examen Reglement (OER).

Opinion

Column: Eerlijk delen

Wie succes heeft, moet het delen. De Nobelprijs voor de Chemie werd dus direct in miljoenen stukjes gescheurd, zodra bekend werd dat de Groningse hoogleraar Ben Feringa hem dit jaar had gewonnen.

Opinion

Blog: Werkdruk

In deze blog schrijft hoogleraar Wiendelt Steenbergen over de veelheid aan oorzaken van werkdruk. 'Er komen vooral dingen bij, er gaan zelden dingen af.'

Opinion

Column: Mannelijke oerkreet

Hij gaat tekeer alsof hij een olifant over een traphekje moet tillen. Zo hard kreunt hij zelfs, dat ik bijna 112 bel. Totdat hij klaar is en zij begint te giechelen. Elke keer weer, meestal in het weekend, rond een uur of elf. Mijn buren hebben een fijn seksleven.

Opinion

Column: Plaats tussen de sterren

‘Is er leven op Pluto, kun je dansen op de maan? Is er een plaats tussen de sterren, waar ik heen kan gaan?’ Ik zing het nummer ‘België’ van Het Goede Doel uit volle borst onder de douche en neurie het zachtjes terwijl ik dit typ. Dat is de schuld van een vriendin: zij twitterde gisteren dat het lied haar gevoelens beschrijft.

Opinion

Column: Niels Baas

Kinderen kunnen alles zo heerlijk simpel bekijken. Afgelopen maanden heb ik vier bachelor studentes begeleid die allemaal onderzoek hebben gedaan met kinderen. Twee studentes praatten met (vluchtelingen)kinderen over de vluchtelingensituatie en daarnaast eentje over wat kinderen gelukkig maakt en eentje over hoe je een appel het meest aantrekkelijk kunt aanbieden aan kinderen. Grappig genoeg blijkt een gewone appel hoger te scoren dan gekke dingen met sterretjes, stickers of partjes.

Read more articles