News

Waar gaat dat heen?

Wie: Pim Rossen (21) Studie: Advanced Technology, vijfde jaars Op weg naar: Hogekamp `Ik heb straks een gesprek met mensen van een spin-off bedrijf. Zij zoeken nog medewerkers en misschien is het iets voor mij om naast mijn studie te doen', zegt Pim terwijl hij rustig zijn witte bolletje naar binnenwerkt. De uitnodiging komt voort uit een bacheloropdracht die Pim aan de universiteit van

News

Zomernieuws

De ministers Plasterk van Onderwijs en Verhagen van Buitenlandse Zaken hebben negen `gevoelige' studierichtingen tot verboden gebied verklaard voor studenten met een Iraans paspoort. Geen van deze studies, die te maken hebben met nucleaire technologie, wordt aan de UT gedoceerd. Universiteiten die zich niet houden aan het verbod kunnen volgens het kabinet strafrechtelijk worden vervolgd. Het besluit van Plasterk en Verhagen is ingegeven door een VN-resolutie waarin lidstaten worden verzocht zo terughoudend mogelijk om te gaan met het verspreiden van nucleaire kennis naar Iran. Inmiddels heeft GroenLinks schriftelijke Kamervragen gesteld over het kabinetsbesluit. Volgens deze partij is Nederland het enige land dat de VN-resolutie zo nauw neemt. (HOP)

News

Onderwijs om de eetlust op te wekken

Ze verschillen in leeftijd, ervaring, wetenschappelijke interesses en komen zelfs uit drie verschillende landen. Maar voor een volle collegezaal voelen de docenten Miko Elwenspoek (59), Dimitris Stamatialis (40) en Mark van Vuuren (32) zich alle drie als een vis in het water. Zij zijn dit jaar de genomineerden voor de Centrale Onderwijsprijs van de UT, die maandag 1 september tijdens de opening van het academisch jaar uitgereikt wordt.

News

Cultuuragenda

Musica Silvestra Orkest (MSO) geeft vrijdag 22 augustus een introductieconcert op de Boulevard op de campus. Het studentensymfonieorkest bestaat uit zo'n veertig musici, vooral UT-studenten. Hun repertoire bestaat uit symfonieën, ouvertures en filmmuziek. Het orkest staat onder leiding van dirigent Gerard Neurink, die het studentensymfonieorkest al zo'n dertig jaar leidt. Ook dit jaar is Musica Silvestra Orkest weer op zoek naar nieuwe leden, onder andere naar violisten, trompettisten en bespelers van hobo en fluit. Per jaar studeert het orkest twee programma's in, die worden afgesloten met een aantal concerten. MSO repeteert op maandagavond in de Audiozaal van de Vrijhof. Op 8 en 22 september zijn er speciale open repetities, waar belangstellenden geheel vrijblijvend kunnen kennismaken met het orkest en de orkestleden.

News

Geen geld voor excellente student

De UT krijgt voorlopig geen geld uit de pot van het ministerie van Onderwijs voor onderwijs aan excellente bachelorstudenten. De universiteit had twee miljoen euro aangevraagd voor het opzetten van een Platform Excellentie Ontwikkeling. De beoordelingscommissie vindt de aanvraag echter van onvoldoende niveau. Ook de aanvragen van andere onderwijsinstellingen stelden teleur.

News

Veni- en vidi's voor UT-onderzoekers

Zeven UT-onderzoekers vielen afgelopen zomer in de `prijzen' bij de verdeling van de veni- en vidibeurzen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO). Vijf van hen kregen een vidi-subsidie van 600.000 euro waarmee ze vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn kunnen ontwikkelen. Voor twee anderen was er een veni-beurs van 208.000 euro. Hiermee kunnen gepromoveerden drie jaar lang ideeën ontwikkelen en onderzoeken. Wie zijn deze succesvolle UT-onderzoekers en wat doen ze?

News

Over en sluiten

Daar sta je dan, met je (tot nu toe nog) goeie gedrag. Geduldig op het sompige grasveld te wachten in de eindeloze rij en oh zo nieuwsgierig naar de spannende studentenwereld achter de registratiepoortjes. Een vrij onschuldige bezigheid, zo lijkt het. Toch even een waarschuwing van onze kant. Sommige muren, bomen, kunstwerken of prullenbakken op de campus zijn voorzien van onzichtbare ogen en oren. De UT-bewakingsdienst houdt de boel namelijk scherp in de gaten. Mobiele camera's, detectiesystemen, volgapparatuur. Het hangt er allemaal.

News

Aquathlon

Bijna zeventig atleten deden dinsdagavond mee aan de door triathlonvereniging Aloha georganiseerde aquathlon, een onderdeel van de Twentse Triatlon Tour waarbij in totaal vier wedstrijden plaatsvinden. In de aquathlon, de tweede wedstrijd, ging het om 500 meter zwemmen, 3 kilometer hardlopen (met badmuts) en tot slot nog eens 250 meter zwemmen. Gisteren stond nog een duathlon, fietsen en lopen, op het programma en aanstaande zaterdag wordt de tour afgesloten met een triathlon. Tijdens de wedstrijd van dinsdagavond regende het flink, maar desondanks wisten enkele Alohanen goed te presteren. Jan-Roelf Heerssema nam daarna een vierde plaats in van het klassement. Gerrit Völker, een bekende internationale triatleet, won de aquathlon.

News

Onderzoek in Berkeley

Wolter Siemons (28) is een van de vijfentwintig pas gepromoveerde wetenschappers die een Rubicon-subsidie hebben gekregen om twee jaar lang onderzoek te doen bij een buitenlands onderzoeksinstuut. Half september vertrekt de onderzoeker bij Mesa+ naar Berkeley, de topuniversiteit aan de westkust van Amerika.

News

Uit het lood

Pedofielen had je altijd al. Ook bij ons in het dorp. Maar het kwam niet in de krant. Het bleef in het verborgene, binnen de muren van het gezin. Of de familie. Daarbuiten waren er alleen vermoedens. Men vond het zielig voor die kinderen. Dat waren die kinderen waar wij, van onze ouders, niet bij thuis mochten komen. Waarom niet, dat werd ons niet verteld.

News

Pip

Al jaren een succes, en dus een blijvertje: dit pre introductie practicum (pip) voor vrouwelijke eerstejaars van verschillende technische studies. De afgelopen drie dagen namen 21 meiden alvast een voorproefje op de reguliere intro en soldeerden, sleutelden en timmerden er vrolijk met elkaar op los. Zoals gisteren in gebouw de Zilverling, waar werd gewerkt aan het binnenwerk van een elektronisch orgeltje. Ook gingen de eerstejaars met elkaar uit eten en naar de film en werd er natuurlijk, onder begeleiding van meer ervaren studentes, gesproken over studeren op een technische universiteit.

News

U-blad in de vuilnisbak

Rotterdamse studentenverenigingen hebben een onbekend deel van de oplage van Erasmus Magazine, het veertiendaags blad van de Rotterdamse universiteit, demonstratief in de vuilnisbak gegooid. Ze waren boos over de inhoud van het introductienummer. Een ironisch geschreven “academisch ABC”, waarin eerstejaars wordt uitgelegd wat termen als ontgroening, disputen, feuten en mores betekene

Read more articles