News

Waar gaat dat heen...?

Naam: Lars Zondervan (25) Studie: Elektrotechniek, zesdejaars Op weg naar: Zilverling

News

Lintje voor Lohse

Prof.dr. Detlef Lohse ontving de dag voor Koninginnedag een Koninklijke onderscheiding uit handen van de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten. De UT-hoogleraar vloeistoffysica is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege zijn grote betekenis voor de wetenschap en de verbinding die hij weet te leggen tussen fundamenteel onderzoek en toepassingen in de maatschappij.

News

Onderwijsprijs

Zeven UT-docenten zijn na een eerste selectieronde nog in de race voor de centrale Onderwijsprijs: F. van Maarseveen (CiT), M. Ossewaarde (BSK, ES, GZW), M. Timmer (TI en TL), P. Wilhelm (PS), M. van der Hoef (TW), A. Brinkman (TN), en H. van Vuuren (CW). De tweede ronde bestaat uit een gesprek met de organisatie en met onderwijskundige Erik Jan van Rossum. Daarna gaan drie docenten door naar de finale op woensdag 9 juni.

News

`De totale spend moet omlaag'

`Ik ben niet bang om voor mijn mening uit te komen en mijn deskundigheid in te zetten. Dat zouden meer mensen moeten doen. Ik denk dat de UT daar meer mee gediend is dan dat men uit vrees voor represailles zijn mond houdt. Een omslag naar de toekomst - een transitie in denken en houding - is absoluut nodig. Inkoop gaat een steeds belangrijker rol spelen. Er is veel geld mee gemoeid. Pas als je dit soort interne zaken echt goed voor elkaar hebt kan je internationaal aan de weg timmeren en je ambities waarmaken. Gesprek met een bevlogen inkoper, die de UT de weg wil wijzen naar een nieuw inkoopbeleid.

News

`BSA acceptabel onder voorwaarden'

Een bindend studieadvies, onder bepaalde randvoorwaarden, mag er best komen, vond twee derde van de studenten afgelopen donderdag tijdens een discussielunch van UReka. De UT-bestuurders denken momenteel na over een systeem waarbij een puntennorm niet leidend wordt, maar studenten per kwartiel afspraken maken met hun opleiding over de studiedoelen voor die periode.

News

Subsidie voor rechtshulptool

Samen met de Universiteit van Tilburg ontwikkelt het UT-onderzoekscentrum iCRiSP (Conflict, Risk and Safety Perception) een online tool voor rechtshulp. Deze internetvraagbaak moet voorkomen dat mensen met te hooggespannen verwachtingen een rechtszaak aanspannen.

News

`Studeren is mijn hobby'

Wendy Borneman (36) kreeg tijdens de Innovatielezing op 28 april, zoals gemeld, de Marina van Damme-beurs. De UT-alumna informatica, nu huisarts-in opleiding, wil het bedrag van 9000 euro investeren in de studie `Beleid en Beheer' van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Op die manier wil ze een bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorgprocessen in ons land.

News

Voor spek en bonen: Arbeid adelt

Zelfgemaakte oosterse kippensoep Moeilijkheid: ***-- 4 personen Het is iets uit grootmoederstijd; zelf je bouillon trekken. Wie doet dat nou nog? Bijna niemand zou je zeggen, het is ook wel veel gedoe. Alhoewel? Het kost wel wat tijd, maar het is eigenlijk heel makkelijk en het is prima te combineren met een middagje studeren (of thuiswerken). Geniet hoe het hele huis ruikt naar zelfgemaakte soep en scoor punten bij je moeder met deze zelfgemaakte soep. Ingrediënten: 4 kippenbouten 1 winterwortel, geraspt en in stukken 4 takjes peterselie 6 bosuitjes 1 Spaanse peper 250 gram taugé 200 gram sperzieboontjes 2 paprika’s 100 gram glasnoedels Peper en zout Vis- of oestersaus (te koop bij de toko) Bereiding: Doe de kippenpoten met ongeveer 1,5 liter water, veel zout (1,5 eetlepel of zo), de Spaanse peper, de wortel, de peterselie en 2 (hele) bosuitjes in een pan. Breng aan de kook en laat ongeveer 2 uur pruttelen. Snijd de overige bosuien in ringen, dop de sperzieboontjes en snijd ze in reepjes. Maak de paprika's schoon en snijd deze ook in reepjes. Haal de kippenpoten uit de pan en leg ze apart. Leg een (schone) theedoek in een vergiet of zeef. En giet de bouillon door het vergiet over in een andere pan. Vis alle groenten uit de doek en gooi ze weg. Giet de bouillon er nogmaals door (dit doe je om het vet eruit te zeven) in de eerste pan. Peuter al het vlees van de kippenpoten. Gooi de botten, het vel en alle ondefinieerbare stukjes weg. Snijd het vlees in reepjes en doe het met de bosui boontjes en paprika in de bouillon en warm dit een minuut of tien door. Voeg dan de taugé erbij en warm deze even mee. Breng de soep op smaak met (veel) vissaus en peper. Doe wat (ongekookte) noedels onderin een kom en giet de soep erop. Eet smakelijk! Drank: Een oosters biertje, neem een Tsing Tao (China), Tiger of Singa (Thailand). Te koop bij de toko of de Aziatische supermarkt (in Enschede aan de Klomp) Tip: je kunt ook andere Oosterse groentes aan de soep toevoegen. Wist je dat: wetenschappers hebben vastgesteld dat kippen een echte cultuur hebben, net als bij mensen. In de groep (oftewel ‘toom’) heerst duidelijk een hiërarchie. Die rangorde wordt ook wel de pikorde genoemd. De plaats die een kip heeft in de pikorde bepaalt wie mag eten, en ook wanneer elke kip mag eten. In een grote groep kippen kan een kip meer dan 100 soortgenoten herkennen, en weten ze ook de positie die elke kip op 'de ladder' inneemt.

News

Twee boekenkasten per wetenschapper

Twee boekenkasten met elk vijf planken hebben de medewerkers van MB tot hun beschikking in de nieuwbouw van Ravelijn. Onderzoekers die met zijn tweeën een kamer delen, krijgen gezamenlijk iets meer kastruimte. Zij kunnen samen op vijf boekenkasten rekenen. De faculteit wil op deze manier zorgen dat medewerkers zich niet opsluiten in hun kamer en dat er bewuster wordt omgegaan met papiergebruik.

News

De bladen

UK

News

Nieuwe inkoopstrategie beoogt forse besparing

De UT staat met haar concerndirecties, faculteiten en instituten aan de vooravond van een compleet nieuw beleid ten aanzien van de inkoop van goederen en diensten. Onder de naam $AFE (Strong Agreement for Efficiency) zijn projecten vastgesteld en is een totaal-programma inkoop 2010-2013 gestart. Quick win-projecten moeten dit jaar en in 2011 al leiden tot besparingen van ruim twee miljoen euro.

News

Openluchtbioscoop

Studentenvereniging Taste organiseert op donderdag 20 mei op de Oude Markt een openluchtbioscoop met een studentikoos karakter. Filmliefhebbers kunnen hun eigen meubelstuk meenemen om de voorstelling zo comfortabel mogelijk te bekijken. Voor de film begint, demonstreert een tv-fabrikant zijn nieuwste 3D-TV voor de eerste keer in Nederland. De afterparty is in de pakkerij bij Taste.

Read more articles