Voor spek en bonen: Arbeid adelt
Zelfgemaakte oosterse kippensoep Moeilijkheid: ***-- 4 personen Het is iets uit grootmoederstijd; zelf je bouillon trekken. Wie doet dat nou nog? Bijna niemand zou je zeggen, het is ook wel veel gedoe. Alhoewel? Het kost wel wat tijd, maar het is eigenlijk heel makkelijk en het is prima te combineren met een middagje studeren (of thuiswerken). Geniet hoe het hele huis ruikt naar zelfgemaakte soep en scoor punten bij je moeder met deze zelfgemaakte soep. Ingrediënten: 4 kippenbouten 1 winterwortel, geraspt en in stukken 4 takjes peterselie 6 bosuitjes 1 Spaanse peper 250 gram taugé 200 gram sperzieboontjes 2 paprika’s 100 gram glasnoedels Peper en zout Vis- of oestersaus (te koop bij de toko) Bereiding: Doe de kippenpoten met ongeveer 1,5 liter water, veel zout (1,5 eetlepel of zo), de Spaanse peper, de wortel, de peterselie en 2 (hele) bosuitjes in een pan. Breng aan de kook en laat ongeveer 2 uur pruttelen. Snijd de overige bosuien in ringen, dop de sperzieboontjes en snijd ze in reepjes. Maak de paprika's schoon en snijd deze ook in reepjes. Haal de kippenpoten uit de pan en leg ze apart. Leg een (schone) theedoek in een vergiet of zeef. En giet de bouillon door het vergiet over in een andere pan. Vis alle groenten uit de doek en gooi ze weg. Giet de bouillon er nogmaals door (dit doe je om het vet eruit te zeven) in de eerste pan. Peuter al het vlees van de kippenpoten. Gooi de botten, het vel en alle ondefinieerbare stukjes weg. Snijd het vlees in reepjes en doe het met de bosui boontjes en paprika in de bouillon en warm dit een minuut of tien door. Voeg dan de taugé erbij en warm deze even mee. Breng de soep op smaak met (veel) vissaus en peper. Doe wat (ongekookte) noedels onderin een kom en giet de soep erop. Eet smakelijk! Drank: Een oosters biertje, neem een Tsing Tao (China), Tiger of Singa (Thailand). Te koop bij de toko of de Aziatische supermarkt (in Enschede aan de Klomp) Tip: je kunt ook andere Oosterse groentes aan de soep toevoegen. Wist je dat: wetenschappers hebben vastgesteld dat kippen een echte cultuur hebben, net als bij mensen. In de groep (oftewel ‘toom’) heerst duidelijk een hiërarchie. Die rangorde wordt ook wel de pikorde genoemd. De plaats die een kip heeft in de pikorde bepaalt wie mag eten, en ook wanneer elke kip mag eten. In een grote groep kippen kan een kip meer dan 100 soortgenoten herkennen, en weten ze ook de positie die elke kip op 'de ladder' inneemt.