News
Voorlopige aanmeldingscijfers laten kentering zien

UT koerst af op (lichtelijk) hogere instroom

De UT lijkt in september weer meer eerstejaars te kunnen verwelkomen dan de afgelopen collegejaren. Dat laten de laatste vooraanmeldingscijfers zien. Een instroom van rond de 2300 eerstejaars bachelorstudenten ligt in de lijn der verwachting, grofweg driehonderd studenten meer dan afgelopen september.

  • EN
  • NL
News

Nieuw wetsvoorstel internationalisering: instellingen krijgen zelf de regie

Ruim twee jaar na zijn aantreden heeft onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zijn wetsvoorstel ‘Internationalisering in Balans’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Buitenlandse studenten blijven wat hem betreft welkom.

  • EN
  • NL
News

New bill on internationalisation: 'The Netherlands relies on knowledge'

Over two years after taking office, Minister of Education Robbert Dijkgraaf has sent his ‘Internationalisering in Balans’ (Internationalisation in Equilibrium) bill to the House of Representatives. As far as he’s concerned, international students continue to be welcome.

News

Opnieuw bezetting en ontruiming in Amsterdam, ook elders protest

Op de Universiteit van Amsterdam zijn na de eerder aangekondigde walk-out gemaskerde pro-Palestijnse demonstranten een gebouw binnengegaan. Ze blokkeren het en hebben vernielingen aangericht. De ME is in actie gekomen.

News

Amnesty: Chinese overheid intimideert studenten in het buitenland

Chinese studenten in Europa en Amerika worden door hun thuisland in de gaten gehouden en geïntimideerd, meldt Amnesty International, dat ook Chinese studenten in Nederland interviewde. 'Ze leven in angst.'

  • EN
  • NL
News

Open brief aan CvB: verbreek banden met Israël

UT-studenten en -medewerkers stuurden maandagochtend een open brief aan het college van bestuur. De eis van actiegroep Enschede Students for Palestine: de UT moet ‘stoppen met het samenwerken met bedrijven en instellingen die het geweld in de Gazastrook faciliteren’.

  • EN
  • NL
News

Open letter to the Executive Board: cut ties with Israel

A group of UT students and staff sent an open letter to the Executive Board on Monday morning. The demand of action group Enschede Students for Palestine: the UT must 'stop cooperating with companies and institutions that facilitate the incomprehensible violence in the Gaza Strip'.

News

Technische geneeskunde gaat loten in plaats van selecteren

De UT-bacheloropleiding technische geneeskunde vervangt per september 2025 haar selectieprocedure voor een ongewogen loting. Dat is een voorgenomen besluit van het college van bestuur.

News

‘De wereld verandert, de UT moet tijdig inspelen op ontwikkelingen’

Welke ontwikkelingen van buitenaf gaan hun stempel drukken op de UT? Medewerkers van de dienst Strategie & Beleid kwamen tot een zevental trends en bijbehorende adviezen. Maar wat daarmee gedaan wordt, dat is nog de vraag. Initiatiefnemers Inge Broekman en Lisette Woud over het document.

News

Dijkgraaf wil niet in PVV-kabinet

'Ik ga niet in zo’n extreemrechts kabinet zitten', heeft demissionair minister Robbert Dijkgraaf gezegd in talkshow Op1. Hij is dus niet beschikbaar, mochten PVV, NSC, VVD en BBB hem vragen als minister.

News

Pro-Palestijns protest: de eisen, het geweld en de schade

Afgelopen week waren er felle studentenprotesten in Amsterdam en Utrecht. Pro-Palestijnse demonstranten raakten slaags met de mobiele eenheid. Wat zijn de eisen, wie gaat de schade betalen en zijn de protesten nu voorbij?

News

UT-hoogleraar Paul Havinga (62) overleden

Paul Havinga, UT-hoogleraar Pervasive Systems, overleed afgelopen vrijdag op 62-jarige leeftijd. Havinga was al sinds 1985 verbonden aan de universiteit, waar hij in 2000 promoveerde. In 2007 won hij de Van den Kroonenbergprijs.

News

Fietspad Oude Drienerloweg flink op de schop

Het fietspad dat het Hogekampplein met Langezijds en het O&O-plein verbindt wordt in 2025 aangepast. Fietsers en wandelaars hebben vanaf dan geen last meer van elkaar.

News

Patenten? 'Universiteiten laten geld liggen'

Universiteiten lopen geld mis, omdat ze niet weten wat patenten waard zijn, zegt een Groningse emeritus-hoogleraar in het FD. Ze moeten volgens hem de handen ineenslaan. Aanleiding: de kwestie rond oud-minister Ronald Plasterk.

Read more articles