UT-hoogleraar Paul Havinga (62) overleden

| Redactie

Paul Havinga, UT-hoogleraar Pervasive Systems, overleed afgelopen vrijdag op 62-jarige leeftijd. Havinga was al sinds 1985 verbonden aan de universiteit, waar hij in 2000 promoveerde. In 2007 won hij de Van den Kroonenbergprijs.

De geboren Groninger promoveerde aan de UT, terwijl hij daarvoor geen universitaire opleiding doorliep. ‘Je moet ambitie tonen en de kans krijgen’, zei hij daarover in een interview in 2010. Havinga stond aan de wieg van het eerste grote sensornetwerk van Europa, het zogenaamde Eyes-project. In 2004 richtte hij de spin-off Ambient Systems op en later was hij betrokken bij de spin-offs Inertia Technology en Smart Signs Solutions. Toch bleef Havinga zichzelf meer wetenschapper dan ondernemer noemen. ‘Maar ik vind het wel belangrijk dat het resultaat van wat ik op de universiteit doe gebruikt wordt in een product.'

In 2000 won Havinga de DOW Energy Dissertation Award. In 2007 volgde de Van den Kroonenbergprijs, voor zijn ondernemerschap in Ambient Systems. In hetzelfde jaar won Havinga ook de ICT Innovation Award. In 2009 werd hij benoemd tot hoogleraar Pervasive Systems.


Bij het secretariaat van de Pervasive Systems-vakgroep (Zilverling 5058) ligt een condoleanceboek voor medewerkers en studenten. De begrafenis vindt plaats in besloten kring.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.