What U think

Blog: Sinterkerst

Vrijdag begon de zogenaamde feestmaand; een maand zo vol met werk, feesten en partijen, dat ik bijna niet toekom aan kunst en cultuur. Bijna, want natuurlijk maak ik daar tijd voor vrij, al besteed ik er net iets minder tijd aan dan in de andere maanden.

What U think

UReka: ‘It’s time to make education in English understandable’

The current fraction of the University Council party UReka wrote a wake-up call to rector Thom Palstra concerning the level of English at the UT. An opinion article: ‘We are behind schedule and need to put in the effort to catch up!’

What U think

Blog: kind of koning?

‘Wat zou je laatste avondmaal zijn?’ Goedemorgen! Wat zijn dat voor vragen bij het ontbijt Pickwick?

What U think

Fact Check: het Student Union jaarverslag debat

De afgelopen dagen zijn er in U-Today meerdere artikelen verschenen over wat er afgelopen woensdag gebeurd is in de Universiteitsraad (UR). Vooral de discussie omtrent de Student Union heeft aandacht gekregen. De kop URaad: Wat is de Student Union nu precies? werd binnen een dag beantwoord met SU: “We nemen kritiek serieus”. Hieruit blijkt niet alleen dat er nog een slechter medium voor discussie is dan Whatsapp, het leidt ook verschrikkelijk af van wat er daadwerkelijk aan de hand is. Om de kop: UR: Mooizo te voorkomen lijkt het mij verstandig om de feiten erbij te pakken en wat fake news de wereld uit te helpen.

What U think

Veilig werken (#MeTooUT)

Wiendelt Steenbergen, hoogleraar Biomedical Photonic Imaging, kreeg binnen zijn vakgroep te maken met ongewenst gedrag. Hij pleit voor duidelijkheid, openheid en vertrouwen. Maar of dat zo gemakkelijk te bereiken is?

What U think

Wintertijd & tijdreizen

Zo zeg, wat was ik toe aan dat uurtje extra slaap afgelopen weekend. Niet dat ik een voorstander ben van dat gerommel met die klok, vooral in het voorjaar kan ik daar echt last van hebben, maar oktober zat zo vol dat ik dat ene uurtje goed kon gebruiken.

What U think

Column: Breincrime

Ons brein liegt nooit als het gaat om herkenning. Roep nimmer ‘ik heb die vrouw nooit eerder gezien’ als het wel zo is, althans niet als er ondertussen een EEG van je hersenen wordt gemaakt.

What U think

Aanvraagdruk, en wat NWO daaraan denkt te doen

Eerder dit jaar schreef ik een blog over aanvraagdruk. Aanleiding was de NWO-werkconferentie over dit onderwerp, en mijn blog was een bijdrage aan de discussie.

What U think

Pop Culture: Mr. Robot

We binge-watch one Netflix series after another, we devour movies and games. Often it is no more than mindless entertainment, while at other times it even raises scientific questions. Pop culture, viewed through the eyes of a scientist.

What U think

#metooUT

‘Zoals heel veel (alle?) vrouwen in de wetenschap ben ik ook meerdere keren slachtoffer geweest van ofwel expliciete seksuele intimidatie vanuit een scheve machtsverhouding of impliciete intimidatie vanwege ‘gebrek aan sociale vaardigheden’. De nieuwsberichten rondom de filmbons Harvey Weinstein doen me beseffen dat het heel wijdverspreid is en geaccepteerd wordt. Ook in de wetenschap.’

What U think

Blog: Generation Z

Some people born today might never learn how to drive a car. Not due to laziness or their lack of funds, but simply because it might no longer be needed by the time they reach the age at which we learned how to drive.

What U think

Blog: Theater, daar ga je voor zitten

Hoewel oktober nog geen week oud is, zag ik toch al dik twintig verschillende theatermakers op het toneel staan. Hoe dat kan? Alle acts duurden slechts een minuut of tien.

Read more articles