What U think

Blauwe Armada

Roy van Zijl (21) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

What U think
Does the major step by the knowledge sector facilitate the small step by the scientist?

'We need to be vigilant about this new academic approach'

With lots of publicity, the Dutch knowledge sector (universities and funding institutions) has welcomed a new era in the appreciation of academics. When reading the news articles, interesting developments can be noted, but major questions and issues remain untouched.

Van de redactie

Human touch, high tech

Het commentaar van U-Today. Weer lukte het de TU's niet om een nieuwe engineering-opleiding te blokkeren, onlangs in Maastricht. Nu techniek er miljoenen bij krijg, is het logisch dat brede universiteiten daar hun pijlen op richten. De UT als high tech, human touch-universiteit moet zich in het bijzonder zorgen maken.

What U think

Column: op het verkeerde paard wedden

De derde column van Femke Nijboer. Meer technologie is niet altijd de oplossing, ondervond en vond ze tijdens de conferentie Brave New World. Het resultaat: deze volgens haar ‘warrige’ column: ‘Warrig is goed en we zouden op scholen en universiteiten moeten leren met de complexiteit en ambiguïteit van technologie om te gaan.’

Van de redactie

Lokroep

Het commentaar van U-Today. De buitenwereld ziet graag dat de UT de samenwerking in de regio opzoekt. De universiteit doet er goed aan gehoor te geven aan die lokroep. Niet alleen door de stad in te trekken, maar ook het ommeland.

What U think

Blog: Het tweede mattheuseffect

De prijzen zijn weer gevallen: zes consortia zijn blij gemaakt met een flink kapitaal vanuit het NWO-programma Zwaartekracht. Ieder consortium krijgt 18-20 miljoen euro voor baanbrekend onderzoek. Uitgebalanceerde groepen van topwetenschappers bedachten excellente programma’s, lijken die op een puike manier te gaan organiseren en hebben oog voor benutting van de opgedane kennis.

What U think

Column: Ballen tonen

De tweede column van Femke Nijboer. Vorige week liet de UT weten het zogeheten ‘boerkaverbod’ te gaan handhaven. Femke denkt er het hare van. ‘Ik laat het in ieder geval niet gebeuren dat er ook maar één studente niet aan de UT kan studeren.’

Van de redactie

Lering trekken

Het commentaar van U-Today. Stress, depressies en angst; het gaat niet lekker met vier op de vijf UT-studenten, blijkt vandaag uit het welzijnsonderzoek. Maar die problemen zijn niet nieuw. De tijd van onderzoeken, bestuderen en wikken en wegen moet voorbij zijn op deze people first-university.

Van de redactie

Vergiftigd mes

Het commentaar van U-Today. De plagiaatkwestie en de zoektocht naar het lek richting de pers bij de Erasmus Universiteit is onverkwikkelijk. Want wanneer is er eigenlijk sprake van plagiaat, en welke afweging maakte de journalist?

What U think

Column: De swag van Karlstad

Nobody puts baby in the corner. Dit citaat uit de film Dirty Dancing staat groot geschreven op de gevel van de bibliotheek van de Universiteit van Karlstad, en waarmee zo’n beetje wordt bedoeld: durf ruimte in te nemen, laat je niet in de hoek zetten. Het bleek om een kunstwerk te gaan van Moa and Mikaela Krestesen die het ophingen in de stad Umeå, nadat een notoire serieverkrachter daar eindelijk was opgepakt. Ze wilden met die slogan vrouwen en meisjes aansporen zich de openbare ruimte weer toe te eigenen.

What U think

Column: Sjoemelen

Opnieuw kan een theorie over de morele inborst van onze soort door de shredder. Het was geen voorpaginanieuws, maar de Amerikaanse experimenteel filosoof Thomas Nadelhoffer wijdde er onlangs terecht een Twitterdraadje aan: de elf jaar oude sjoemeltheorie houdt geen stand. De theorie van Kathleen Voks en Jonathan Schooler verscheen in 2008 in het tijdschrift Psychological Science onder de titel: The value of believing in free will. Encouraging a belief in determinism increases cheating.

Van de redactie

Vlinderslag

Het commentaar van U-Today. De vleugelslag van een vlinder kan een tornado teweeg brengen. Wie die kracht heeft, moet daar verantwoordelijk mee omgaan. Dat geldt zeker voor een ‘ultimate people-first university’.

Read more articles