Hoe paars is de UT?

| DAS

Het is aankomende vrijdag paarse vrijdag. Een dag waarop studenten en scholieren in paars gekleed gaan om hun solidariteit te tonen met lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (lhbt).

Een dag die in 2010 ontstond op middelbare scholen en al snel voet aan de grond kreeg bij vele andere onderwijsinstellingen. Een klein gebaar voor een organisatie, maar een wereld van verschil voor een lhbt’er die zich nog niet op diens plek voelt.

Een van de redenen waarom een dag zoals paarse vrijdag wordt gehouden, is om discriminatie op basis van je seksualiteit en genderdiversiteit bespreekbaar te maken. Met een samenleving die voor een meerderheid uit heteroseksuele mensen bestaat, is het gemakkelijk om vanuit een heteroseksueel perspectief beleid en regels te maken.

Over de auteurs: DAS

Dit stuk is geschreven door universiteitsraadpartij DAS. Deze partij vertegenwoordigt de actieve student die diens vaardigheden buiten zijn studie om nog verder wil ontwikkelen. LHBT-rechten blijft een terugkerend maatschappelijk vraagstuk. Binnen de UT wordt hierover weinig gediscussieerd. Vandaar dit artikel. Wat is jouw mening? Laat het weten door te mailen naar: [email protected]

Nu paarse vrijdag bijna voor de deur staat, is dit hét moment om te kijken hoe paars de UT eigenlijk is. Helaas komen we al snel van een koude kermis thuis. Onze mooie universiteit betuigt momenteel op vrijwel geen enkele manier openlijke steun aan de lhbt-gemeenschap. En dát terwijl de universiteit binnen een van de regenbooggemeenten van Nederland ligt. Dat zijn gemeenten die zich actief inzetten voor lhbt vriendelijk beleid. Zowel Saxion, ROC Twente en COC Twente-Achterhoek zijn al samen met de gemeente in gesprek om dit beleid te maken, maar ook daar ontbreekt onze universiteit.

Kiest de UT er bewust voor om het onderwerp te vermijden? Bijna niet voor te stellen. Het onderwerp sluit juist goed aan bij de UT die bekend staat als toegankelijk, kleinschalig en laagdrempelig. Het is een gemiste kans dat de universiteit zich niet actief inzet op het veiliger en fijner maken van haar instelling voor studenten en medewerkers. Is de universiteit daadwerkelijk wel zo veilig en open als wordt gedacht? Of moeten er toch dingen anders?

Het probleem is dat niemand op die vraag een duidelijk antwoord kan geven. Kijk daarom naar je eigen gedrag en ideeën als het gaat over homoseksualiteit. Misschien maak je het soms onbewust extra lastig voor mensen om zichzelf te kunnen zijn.

Het is nu misschien te kort dag om een regenboogvlag te laten wapperen bij de ingang van onze universiteit. Daarom een positieve oproep. Hoe mooi zou het zijn als onze universiteit deze vrijdag toch nog steun toont aan de lhbt-gemeenschap? Als iedereen een beetje paars draagt, laten we merken dat we openstaan voor iedereen. Hoe gaaf zou het zijn als onze eigen rector die dag een paarse das draagt? Door allemaal een klein stapje in de goede richting te zetten, maken we de universiteit een stuk opener voor iedereen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.