Blog: Vrienden op de Fiets

| Tineke Grootenboer

Het stond al jaren op mijn vakantieverlanglijstje: een rondje IJsselmeer fietsen en dan vooral die Afsluitdijk over. Op dat lijstje staat ook langs de Donau fietsen, maar je moet ergens beginnen, toch?!

En dus besloten mijn vriend en ik vorig jaar om dat rondje te gaan fietsen. Maar waar te beginnen? Gingen we linksom of rechtsom? En waar zouden we slapen?

Met de klok mee

Al snel waren we er uit: we zouden met de fiets in de trein naar Amersfoort, recht naar boven en dan met de klok mee fietsen. Op die manier was de kans het grootst dat we wind mee zouden hebben op de Afsluitdijk. Niets was minder waar, maar ach, de zon scheen én ik heb trapondersteuning.

Bleef de kwestie van het slapen. Kamperen is leuk, maar je moet zoveel meesjouwen. Bovendien wil ik na een dag fietsen in een echt lekker bed slapen en leek een weekje vrij van boodschappen en koken me ook wel heerlijk.

Vrienden op de Fiets

En toen vertelde een vriendin van mij over Vrienden op de Fiets. Een low-budget manier van overnachten bij mensen thuis; een soort Bed & Breakfast, maar dan nog goedkoper. Alleen: ik moest wel lid worden van de club. Een kijkje op de website leerde me dat me dat nog geen tientje per jaar zou kosten en dat ik daarmee toegang had tot vele gastadressen die slechts € 19.- per nacht kosten. Geen geld toch? En eh, je hoeft niet perse te fietsen om daar te logeren, want zoals op het pasje staat: “Vrienden kunnen gebruik maken van gastadressen als zij fietsen, wandelen, schaatsen, skeeleren of anderszins met spierkracht voortbewegen.

Voor herhaling vatbaar?

Nou en of! Het is al weer even geleden, maar ik heb goede herinneringen aan mijn vrienden rond het IJsselmeer. We sliepen in logeerkamers, maar ook in een caravan, een tuinhuisje, een stal én zelfs een nachtje op een zeilschip in de jachthaven van Enkhuizen! En dan die ontbijtjes: bij de kunstenaar zat peper en zout in verftubes, bij de caravan en op de boot kregen we een soort picknick mand, soms aten we met z’n tweetjes, soms ook met andere fietsers of de peuter des huizes. Elk adres had zo z’n eigen charme. Dus ja, ik heb mijn lidmaatschap verlengd en ga in september logeren bij ‘vrienden’ in Olst.

Maar eerst ga ik een paar weken langs de Donau fietsen!

En jij? Wat zijn jouw plannen? Of ben je al terug van weggeweest?