Column: Niels Baas

| Niels Baas

Kinderen kunnen alles zo heerlijk simpel bekijken. Afgelopen maanden heb ik vier bachelor studentes begeleid die allemaal onderzoek hebben gedaan met kinderen. Twee studentes praatten met (vluchtelingen)kinderen over de vluchtelingensituatie en daarnaast eentje over wat kinderen gelukkig maakt en eentje over hoe je een appel het meest aantrekkelijk kunt aanbieden aan kinderen. Grappig genoeg blijkt een gewone appel hoger te scoren dan gekke dingen met sterretjes, stickers of partjes.

Heerlijk toch? Kinderen die over vluchtelingen praatten hadden het met name over hun medeleven en dat vluchtelingen heel welkom zijn. Niks klagen, enige voorwaarde is dat ze niks kapot maken en niet vervelend doen. Straightforward en zo heerlijk zuiver en eerlijk. De enorme veerkracht van kinderen blijkt wel uit de gesprekken met vluchtelingenkinderen die het ondanks hun verleden vooral hebben over de dingen waar ze blij van worden.

Ook zijn ze gek op stroopwafels! En als het gaat over de happiness van kinderen in het algemeen blijkt dat kinderen vooral blij worden van dieren, groen en hun familie. Ook zijn ze trots op alles wat ze kunnen en bereikt hebben en ze hebben prachtige voorbeelden. 's Ochtends van de laatste paar treden van de trap springen, daar werd een meisje blij van.

Waarom doen wij dat niet? Komen wij volwassenen aan met ons moeilijk moeilijk. Laten we ook gewoon weer terug gaan naar dat waar we blij van worden! Huppelen omdat het goed voelt, schreeuwen in de bossen. Heerlijk, ik doe het! Doe je mee? En ik spaar dinoplaatjes, wil je ruilen?