Mijn innerlijke SOG-competitie

| Larissa Nijholt

Het is weer zover, de tentamenweken zijn begonnen. En daarmee is voor mij ook weer de innerlijke SOG-competitie (Studie Ontwijkend Gedrag) van start gegaan. Zodra ik begin met studeren, krijg ik de drang alles te doen behalve wat ik eigenlijk zou moeten doen, studeren.

UT Nieuws-medewerker en student communicatiewetenschap Larissa Nijholt zoekt afleiding tijdens het studeren voor haar tentamens.


Over precies twee dagen heb ik mijn eerste tentamen. Ik heb een plekje in de UB veroverd en met frisse moed zoek ik de collegesheets die ik nodig heb. Zodra ik bij sheet drie ben, zie ik dat ik een whatsappje heb ontvangen. Ik kijk niet, want ik ben tenslotte aan het studeren. Na tien seconden kijk ik toch en moét ik even reageren. Dan ga ik door naar collegesheet vier. Ik snap iets niet en wil het op internet opzoeken. Helaas, mijn Facebook staat nog open en ik kan het niet laten even naar beneden te scrollen. Na een kwartier foto’s kijken en nieuwe pagina’s ontdekken, besef ik dat ik weer moet studeren. Waar was ik ook alweer gebleven? Twee sheets verder vind ik het nogal stil en wil ik muziek opzetten. Ik zit al over mijn Spotify-limiet heen en start YouTube. Daar begint de ellende weer. Na vier onnozele filmpjes ga ik weer verder met mijn collegesheets. Na twee uur ben ik dan eindelijk klaar met één college, toch een hele prestatie en daarom heb ik wel een koffiepauze verdiend.

Na een korte, welverdiende koffiepauze wil ik weer hard aan de slag gaan, maar niet voordat ik een planning heb gemaakt voor aankomend kwartiel. Na een halfuur vraag ik me af waar ik eigenlijk mee bezig ben. Waarom kan ik nou niet gewoon studeren zonder één grote SOG-competitie in mijn hoofd?

Na een flinke rondvraag in mijn sociale kring ben ik erachter gekomen dat er eigenlijk heel veel studenten zijn die last hebben van SOG-gedrag (Studie Ontwijkend Gedrag). De drie meest gehoorde SOG-activiteiten zijn Facebook, Whatsapp en Youtube. Allemaal activiteiten die je snel tussendoor kunt doen, maar die stiekem toch veel van je kostbare tijd opslokken. Datzelfde geldt voor andere geliefde bezigheden zoals het bezoeken van websites, nutteloze spelletjes spelen en een serietje kijken. Een aflevering als pauze kan geen kwaad. En als je dan toch bezig bent, toch ook maar die tweede kijken?!

Nu is het voor mij tijd om toch weer aan de studie te gaan. Ik hoop dat ik jullie niet op te veel SOG-ideeën heb gebracht en wens jullie veel succes met de tentamens!


Top 10

Na veel research als afleiding om niet te hoeven studeren is dit mijn SOG-top 10:

1. Facebook
2. Whatsapp
3. Youtube
4. Series kijken
5. Spelletjes spelen
6. Websites bezoeken
7. Koffie/snack pauze
8. Schoonmaken
9. Planningen maken
10. Online shoppen

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.