Opinion

'College, kom met streefcijfers topvrouwen 2020'

Graag reageren wij als georganiseerde belangenbehartigers van genderdiversiteit op het positieve bericht in het UT nieuws van 8 april jl., over de keuze van onze collegevoorzitter om de portefeuille gender in de VSNU te behartigen.

Opinion

De Wet van Zipf en de Grote Graaiers in Onderzoeksland

Op 21 februari publiceerde de Volkskrant een artikel met de titel ‘Het prof. dr. Dagobert Duck-effect’. Dat moet aantonen of onderzoeksgeld wel of niet eerlijk verdeeld wordt.De teneur van het stuk is duidelijk: een groot gedeelte van het geld gaat naar een beperkt deel van de onderzoekers en ‘dus’ deugt het systeem niet want de ‘Grote Graaiers’ zouden bijna alles krijgen.

Opinion

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Eentje van meer betrokkenheid bij het beleid van de universiteit. En dat juicht de rector van harte toe. Lees hier zijn opiniestuk over de roep om meer democratiestuk, als reactie op de open brief van student Beer Sijpesteijn.

Opinion

Open brief aan rector Ed Brinksma

Het Maagdenhuis is bezet. Een grote groep studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam zijn nu al een aantal weken in protest. Hun eis is tweeledig: (1) Democratisering van het bestuur van de universiteit, met vooral als doel (2) het tegengaan van het rendementsdenken in de academie.

Opinion

'Zelf kiezen om global citizen te zijn'

De Partij van de UT (PvdUT) is van mening dat je als student zelf de keuze moet hebben om een global citizen te zijn. Met de huidige internationaliseringsvisie neemt het college van bestuur die beslissing, vindt de Uraadspartij. Lees hier hun opiniestuk:

Opinion

Politieke betekenis van aanslag op Charlie Hebdo is groot

De aanslag in Parijs op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen werden vermoord, onder wie de hoofdredacteur en drie cartoonisten, is door politici en commentatoren veelvuldig beschreven als een aanslag op de democratie. Dat het zo wordt ervaren verklaart mede de verontwaardiging en het massale protest de afgelopen dagen: dit soort geweld heeft de potentie om de fundamentele vrijheden waarop de hedendaagse liberale democratie is gestoeld aan te tasten. Ook in andere opzichten kunnen de politieke gevolgen van deze aanslag groot zijn.

Opinion

Mork calling Ork

Hoogleraar Jurriaan Huskens ving een gesprek op over telefonie op de UT: 'Mork calling Ork… Mork calling Orson… Come in Orson…'

Opinion

Strong thinkwork from CvB

Ik las onlangs het Manifest Engelse taal van de UvA,en een artikel van Ger Groot in Trouw van 22 november: ‘In het Engels kun je niet denken’. Zo nu en dan komt er weer een stuk langs waarin direct of indirect aandacht wordt gevraagd voor een in de WHW vastgelegd uitgangspunt in het hoger onderwijs, artikel 7.2: ‘Het onderwijs wordt gegeven en de examens worden afgenomen in het Nederlands’. Not, dus. Het uitgangspunt wordt zonder discussie met voeten getreden. En nadenken op het niveau van universitair management? Ho maar.

Opinion

Zwarte Piet

Een vrouw in Castricum is onlangs door haar dorpsgenoten uitgescholden en bedreigd omdat ze zich had uitgesproken tegen Zwarte Piet. Een andere vrouw, die afgelopen maand in Utrecht op straat protesteerde tegen de pieterbaas, kreeg drie vuistslagen in haar gezicht van een man die de knecht van Sinterklaas graag zwart wil houden. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries ontving doodsbedreigingen nadat hij had betoogd dat Piet wat hem betreft aan herziening toe is.

Opinion

TOM: van Au! naar Ah!

Au, dat doet zeer. Ik bedoel de uitkomsten van de Keuzegids van oktober 2014. De UT valt daarin terug van een zesde naar een twaalfde plaats. De begrijpelijke en ook relevante reacties: 'De enquêtering viel op een ongelukkig moment', en: 'Op de methoden die Keuzegids hanteert, valt veel aan te merken'. Maar er is meer aan de hand: de discussie over TOM is op scherp gezet door de Keuzegids. Met deze discussie kan het nog alle kanten op gaan. ‘Van Au! naar Ah!’ heeft als doel een bijdrage te leveren aan deze discussie.

Opinion

Engelstaligheid een feit!?

Universiteitsraadspartij UReka heeft de afgelopen tijd verschillende geluiden opgevangen dat opleidingen zich als een gek aan het voorbereiden en klaarmaken zijn om de bachelor om te vormen van Nederlandstalig naar Engelstalig. UReka wil graag benadrukken dat hier nog geen enkel beleid over is afgesproken en dat veel opleidingen ten onrechte al voor de troepen uit lopen, terwijl de weerstand bij sommige opleidingen hoog is onder studenten en medewerkers.

Opinion

Zijn we nog wel goed bezig?

De Keuzegids Universiteiten 2015 is uit en Twente staat praktisch onderaan in de ranking. In het hoofdstuk Beste universiteiten, worden dit jaar ‘Verschuivingen in het peloton’ geconstateerd. Welke verschuivingen dat zijn, wordt met een enkel citaat uit dit pittige hoofdstukje duidelijk: ‘Delft stond jarenlang onderaan in dit rijtje specialistische universiteiten, maar passeert nu Twente. Een vergelijking met eerdere jaren en een blik op de scores per vakgebied laten zien dat Delft dit niet aan zichzelf te danken heeft. Nog steeds zijn de studenten bij veel studies net wat minder tevreden dan het landelijk gemiddelde. Het verschil met de afgelopen jaren is dat Twente een inzinking doormaakt ‘. Zo, die zit.

Read more articles