De bladen

| Redactie

De Stichting Nederlands wil een halt toeroepen aan de groeiende invloed van het Engels. Vooral de verengelsing van het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek is de stichting een doorn in het oog. `Als er op de universiteit geen plaats meer is voor onze taal, wordt het Nederlands intellectueel onthoofd. Op deze manier zet je je eigen taal in de hoek', meent voorzitter Arno Schrauwers van de Stichting Nederlands. Hij wijst erop dat is aangetoond, dat er informatieverlies optreedt wanneer in een vreemde taal wordt lesgegeven.

Mare:

UK:

De 97-jarige Ans Haveman is ongetwijfeld de oudste hospita van Groningen en misschien zelfs van Nederland. Ze heeft al 38 jaar studenten over de vloer. In haar woning in het centrum van Groningen verhuurt ze vier kamers. Altijd aan jongens, omdat ze die gemoedelijker vindt. Haar huisgenoten lopen met haar weg, want Ans is gezellig en stoer, zeggen ze. Hoewel haar stijve ledematen en beginnende doofheid de contacten met haar huurders steeds lastiger maken, toont Haveman altijd belangstelling voor haar huurders. En die doofheid heeft zo zijn voordelen, want ze klaagt nooit over geluidsoverlast.

Ublad:

In Utrecht zijn vorige maand de eerste 52 studenten begonnen aan de nieuwe academische lerarenopleiding voor het primair onderwijs, de Alpo. Volgens de initiatiefnemer is er behoefte aan universitair geschoolde basisschooldocenten, omdat de huidige meesters en juffen vaak een te laag cognitief niveau en een beperkt analytisch vermogen hebben. Maar liefst 150 aankomende studenten toonden belangstelling voor de nieuwe opleiding. Na een selectie op basis van eindexamencijfers en een intakegesprek zijn 51 meisjes en één jongen toegelaten. Zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool Deventer zijn bezig varianten op het Utrechtse model te ontwikkelen.

Folia:

Het Internationaal Studenten Overleg heeft een voorstel gedaan om de studieuitval in het hoger onderwijs te beperken door intakegesprekken voor aankomende studenten in te voeren. Tijdens zo'n gesprek kunnen universiteit en student elkaar beter leren kennen. Als scholieren nog voor het begin van hun studie met iemand van de opleiding praten, zullen zij bewust een betere keuze maken. Zo krijgen zij meteen een persoonlijke indruk, die waarschijnlijk een realistischer beeld geeft dan informatiedagen en brochures. Daarnaast kan het persoonlijk benaderen van studenten een motiverende werking hebben.

Atrium:

Den Haag wil afrekenen met het imago van keurige, ambtelijke bestuurdersstad en zich profileren als internationale studentenstad. Met 25.000 hbo-studenten en een groot aanbod aan cafés, restaurants en discotheken ziet de gemeente wel mogelijkheden om Den Haag als studentenstad op de kaart te zetten. Nadeel is dat de meeste horecagelegenheden om half twee 's nachts moeten sluiten. En betaalbare woonruimte vinden is ook lastig, want de vele expats en diplomaten drijven de huurprijzen flink op.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.